
Let’s get started!!
Sanae Nishimura is an associate professor at Kagawa Nutrition University in Saitama Prefecture. Throughout her career, she has dealt with nutrition and food. But even before that, she had grown up in a rice-growing family and knows firsthand how eating good food leads to a higher quality of life.
Most of us know or have heard that good eating equals good living. But what exactly should we eat, and how often each day? In the media and on the internet, there’s so much information to look at and consider. For example, should we skip breakfast or try to eat it even though we may be super busy?
Nishimura says: “Go for that breakfast. It literally means ‘breaking the fast ’ from the night before. When you wake up and get ready to face the day, eating breakfast is one of the best things you can do for your body. Even gulping down an energy drink is better than nothing. But a good and proper breakfast really makes you feel strong and ready.”
An ideal breakfast may vary, says Nishimura, but it’s made up of three major components : carbohydrates, protein and vitamins/minerals. “If you’re choosing washoku, a bowl of rice should be the main source of carbohydrates. A small bowl of natto or an egg will make up the protein. For vitamins, minerals, and fiber, a side dish of vegetables will do very nicely.”
“If you’d rather have a western breakfast, switch out the rice for bread and the natto for a plate of fried egg with salad on the side.” She adds that a good breakfast will also guard against heat stroke and general lack of energy. That’s good news for everyone as summers in Japan grow hotter and last longer with each passing year. “Being aware of your nutritional needs goes a long way in optimizing your lifestyle,” says Nishimura.
Food education has been a hot topic for a long while now. Registered dietitians and food experts like Nishimura are constantly updating and upgrading their data as they continue to study the effects of nutrition on our daily lives. One of the common problems she hears is how young people are often too busy to sit down to proper meals and end up snacking at intervals throughout the day.
“Three proper meals a day is ideal, but if that’s not possible, try switching packaged sweets to onigiri, which is what a lot of athletes do. It all depends on the kind of snacks you choose.”
Nishimura sums up : “Eating good foods builds good health. And good health will support your dreams and aspirations. So make it a habit to make the right food choices.”
西村早苗さんは埼玉県にある女子栄養大学の准教授で、長年にわたり栄養学や食に関わってきた。幼少期は米作りの家庭で育ち、良い食事が人生の質を高めることを身をもって知っている。 「良い食事は良い暮らしにつながる」と多くの人が耳にしたことがあるだろう。しかし、具体的に何をどれくらい食べるべきかは意外と難しい。メディアやインターネットには情報があふれており、例えば忙しい朝に朝食を抜くべきかどうか迷う人もいる。 西村さんはこう語る。「朝食は必ず食べましょう。文字通り『夜の断食を破る』という意味です。朝起きて一日を迎える準備をするとき、朝食は体にとって最良の行動の一つです。エナジードリンクを一気に飲むだけでもゼロよりは良いです。しかし、きちんとした朝食をとることで、心身が強くなり、活動に備えられます」。 理想の朝食は人それぞれであるが、西村さんによれば三大要素で構成される。炭水化物、たんぱく質、ビタミン・ミネラルである。「和食を選ぶ場合、炭水化物の主食はご飯です。小さな納豆や卵でたんぱく質を補えます。野菜の副菜でビタミンやミネラル、食物繊維を摂ると良いです」。 「洋食なら、ご飯をパンに、納豆を目玉焼きとサラダに置き換えると良いです」とも話す。良い朝食は熱中症や倦怠感の予防にもつながるため、日本の夏が年々暑く、長くなる中で特に重要である。「自分の栄養の必要性を意識することは、生活を最適化するうえで大きな力になります」。 食育は長年注目されてきたテーマである。西村さんのような管理栄養士や食の専門家は、日々の生活における栄養の影響を研究し、最新のデータを更新、改善し続けている。若者の問題としてよく聞くのは、忙しさのあまりまともな食事をとれず、間食で済ませてしまうことである。 「理想は一日三食です。しかし難しければ、パッケージ菓子をおにぎりに変えるなどの工夫をすると良いです。多くのアスリートも実践しています。結局、どんな間食を選ぶかが大事です」。 西村さんはまとめる。「良い食事は良い健康につながります。健康は、夢や目標を支えます。正しい食事の選択を習慣にすることが大切です」。